Pileći karabatak sa mahunama, limunom i bijelim lukom na maslinovom ulju
Pileći karabatak sa mahunama, limunom i bijelim lukom – savršen vikend obrok
Jednostavan recept za savršene pileće karabatke s malo ugljikohidrata.
Priprema je brza i jednostavna. Za samo 25 minuta napravit ćete hranjivi, ukusni obrok i za najzahtjevnije sladokusce.
Popis sastojka:
– 3 do 6 pilećih karabataka bez kostiju
– 450 g mahuna
– 3 kašike maslinovog ulja
– 4 češnja bijelog luka, sitno isjeckana
– 1 kašičica slatke paprike
– 1 glavica crvenog luka
– 1/4 kašičice soli i crnog bibera
– Sok od 1/2 limuna + kriške limuna, za ukras
– 125 ml pilećeg temeljca
– 1 kašika ljutog sosa (po želji)
– 1/4 kašičice mljevene crvene čili papričice (po želji)
– 1/2 šoljice svježe nasjeckanog peršuna
UPUTE:
1) PRIPREMA: U manjoj zdjeli pomiješajte sitno sjeckani crveni luk, papriku, so i biber. Pileće batake dobro začiniti ovom mješavinom začina. Ostavite sa strane da piletina upije dok pripremate mahune.
2) MAHUNE: Stavite zelene mahune u šerpu sa 125 ml vode. Kuhajte 8 do 10 minuta, dok još nije potpuno skuhano ali je još uvijek hrskavo.
3) PILETINA: Uzmite tepsiju, u nju stavite 2 kašičice maslinovog ulja. Začinjene pileće batake posložite preko u jednom sloju. Pecite u pećnici 5-6 minuta, zatim okrenite i pecite još 5 do 6 minuta. Ako piletina prebrzo porumeni, smanjite temperaturu.
4) UMAK: U tavi otopite preostalu kašičicu maslinovog ulja. Dodajte nasjeckani peršun, usitnjeni bijeli luk, ljuti umak (po želji), komadiće zgnječene čili papričice i prethodno kuhane zelene mahune i dinstajte 4 do 5 minuta uz redovno miješanje. Dodajte limunov sok i pileći temeljac te ovakav umak kuhajte par minuta dok se malo ne zgusne.
5) ZAVRŠNI DODIR: Pileće batake vratite u tavu sa umakom i dinstajte par minuta. Začinite još sa crnim biberom i odmah služite ove savršene pileće karabatke sa limunom, bijelim lukom i mahunama. Ukrasite sa još malo mljevene čili papričice, svježim peršunom i par kriški limuna ako želite.
Uživajte! 🙂
Komentariši